Παρουσίαση ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Κορινθία.

Βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Βγήκαμε από τη μάχη των δημοτικών περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών που ουσιαστικά είχαν πάρει το χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Τα διλήμματα που εγκλωβίζουν το λαό μεταξύ των δύο μονομάχων όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα μεγαλώνουν.

Εμείς καλούμε το λαό στις εκλογές στις 7 Ιουλίου να αποφασίσει με βάση το τι πραγματικά έχει ανάγκη την επόμενη μέρα.

Να γυρίσει την πλάτη στα κάλπικα διλήμματα » πολιτική αλλαγή και σταθερότητα» που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία και «πρόοδος η παλινόρθωση της συντήρησης» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και οι δύο υπηρέτησαν και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.

Για το λαό το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα: αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που είναι σταθερή και μόνιμα δίπλα του μπροστά στα δύσκολα που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα. Η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματα μέσα και έξω από τη Βουλή που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής. Και αυτή η δύναμη είναι μόνο το ΚΚΕ γιατί το ΚΚΕ:

 • Αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις με πυρήνα είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε και στήριξε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων των αγροτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών και φοιτητών.
 • Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γι’ αυτό και είναι εκείνο που ενημερώνει τον λαό και αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.
 • Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων.

Οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής.

Για αυτό και καλούμε το λαό να μην υποκύψει άλλη μία φορά σε εκβιασμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν διάφορες παραλλαγές του ίδιου αντιλαϊκού – αντιδραστικού «σχεδίου». Στα κυβερνητικά τους προγράμματα φιγουράρουν και εξειδικεύονται:

 • Οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν.
 • Τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ.
 • Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.
 • Οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις».
 • Οι επικίνδυνες δεσμεύσεις με τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ – ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ μοιράζονται το ίδιο σχέδιο, που λέει ότι η λύση, η διέξοδος για τον λαό θα έρθει μέσα από την περίφημη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτή η ανάκαμψη προϋποθέτει και απαιτεί: Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Το ζούμε εδώ στην Κορινθία με τα εργοστάσια όπου παρά την αύξηση που έχουμε στην παραγωγή, οι μισθοί συνεχίζουν να είναι στα τάρταρα.

Η λογική «κάνε υπομονή, δέξου θυσίες, μη ζητάς πολλά, παραιτήσου από τη διεκδίκηση όσων έχασες, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την ανάκαμψη των κερδών και των επενδύσεων, μήπως και περισσέψει και για εμάς κανένα ψίχουλο», είναι ναρκοπέδιο για τον λαό.

Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι επίσης η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πολιτική έφερε και την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η πολιτική φέρνει νέους μεγάλους κινδύνους για το Αιγαίο και το Κυπριακό, στη λογική της «συνδιαχείρισης», που προωθούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Φέρνει πάνω απ’ όλα μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς στην περιοχή, πιο γενικευμένες πολεμικές συρράξεις.

Μη δώσετε κανένα συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός να μην επιστρέφετε σε παλιές δοκιμασμένες και χρεοκοπημένες επιλογές, να αξιοποιήσει την πείρα του από τις αυταπάτες, τις ψεύτικες προσδοκίες και την πολιτική υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σκεφτει οτι η ψήφος επίσης που σκορπάει «δεξιά κι αριστερά», χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο κίνημα και στη Βουλή, τελικά καταντά άχρηστη ψήφος για τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να αντισταθούν, να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση.

Είδαμε πώς το πολιτικό σύστημα αξιοποιεί τα κόμματα μιας χρήσης. Αφού οι επίδοξοι – σε κάθε εκλογές και περίοδο – συστημικοί χρήσιμοι παίξουν το ρόλο του στηρίγματος, του αναχώματος και της εκτόνωσης, σβήνουν ή επιστρέφουν στη μήτρα τους.

Ο στόχος για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής από ευρύτερα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο και μπροστά στις εθνικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία να πετάξουν έξω από τη Βουλή το ναζιστικό δολοφονικό συνονθύλευμα. Και αυτή η μάχη για την απομόνωση των ναζιστών να γίνει μόνο με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ χτυπά την αιτία που γεννά το φασισμό.

Γι’αυτό και απευθυνόμαστε σε όσους και όσες μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα σε όσους μας ψήφισαν για πρώτη φορά, και τους καλούμε να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα το βήμα που έκαναν, επιβεβαιώνοντας την επιλογή τους στις εθνικές εκλογές, αλλά και να συναντηθούμε στο κίνημα, να βαδίσουμε χέρι – χέρι στους αγώνες.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι – με «βαριά καρδιά» – στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, τα ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Απευθυνόμαστε σε εκείνους και εκείνες που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν, τους καλούμε να το ξανασκεφτούν. Στις 7 του Ιούλη η αγανάκτησή τους να μη μετατραπεί σε μια ακόμα αποχή, αλλά σε ενεργητική συμμετοχή, για ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και δεν ξέχασαν, δεν αλλοίωσαν, μαζί με την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τους στόχους και τις ελπίδες τους.

Απευθυνόμαστε σε όσους προβληματίζονται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επανόδου της ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση και τις συμμαχίες του, όχι μόνο δεν «ξεμπέρδεψε με το παλιό», αλλά το «ξέπλυνε» και το ανέστησε, του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού και αυτός κινήθηκε στα αντιλαϊκά χνάρια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου, που μπορεί να ξαναέδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όμως δεν έδωσαν άφεση αμαρτιών στην αντιλαϊκή πολιτική ούτε λευκή επιταγή για τη συνέχεια. Βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, στα «παιδιά της κρίσης». Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν είναι μια από τα ίδια. Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στις εκλογές για να «χτυπάει την πλάτη» στους νέους και τις νέες. Δεν είναι κόμμα μιας χρήσης, σαν κι αυτά που δημιουργούνται για να εκτονώνουν ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προβάλλονται μέσα σε μια μέρα, για να παίξουν έναν χρήσιμο ρόλο στο σύστημα και μετά απότομα εξαφανίζονται, όπως ακριβώς εμφανίστηκαν.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος για τη νεολαία, η μόνη πραγματικά ριζοσπαστική και ανατρεπτική. Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες αλλά τους αγώνες, με συνέπεια, στηρίζει μόνο το ΚΚΕ.

Καλούμε το λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ Για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών. Για να τονώσουμε την αισιοδοξία του λαού μας, για να δυναμώσουμε τους αγώνες, τη διεκδίκηση. Το χρειαζόμαστε για να πάρουμε δύναμη που θα επιστρέφει κάθε μέρα στον λαό. Για να φωτίσουμε επιτέλους τον δικό μας, το δρόμο του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε το ψηφοδέλτιο του νομού Κορινθίας που είναι ένα ψηφοδέλτιο αγωνιστικό. Ανανεωμενο με ανθρώπους που ξέρουν όχι μόνο τα προβλήματα του λαού αλλά βρίσκονται κάθε μέρα, όλα τα χρόνια, μπροστά σε αυτές τις μάχες μέσα απο σωματεία, συλλόγους, από μια σειρά φορείς του λαικού μας κινήματος

 • Αλωνιστιώτης Τάκης, συνταξιούχος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Κορινθίας.
 • Καζακοπούλου Ανθίππη, λογίστρια που ζει και εργάζεται στην Κόρινθο. Μέλος του Συλλόγου Γυναικών Κορίνθου, έχει δραστηριοποιηθεί σε συλλόγους γονέων και στο Κοινωνικό Ιατρείο.
 • Κελλάρης Γιάννης, εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ. Είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ.
 • Λάμπας Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
 • Μπόζνος Κώστας, ιδιωτικός υπάλληλος σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι. Εχει δραστηριοποιηθει μέσα από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλληλων Κορινθίας και παράλληλα ασχολείται με τη μουσική.
 • Τζέκου Βιβή, ήταν επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στην Κόρινθο και εκλέχτηκε ως δημοτικός σύμβουλος. Εργάζεται ως μηχανικός υπολογιστών σε ιδιωτική εταιρεία.