Συνέντευξη Νίκου Γόντικα, υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην εφημερίδα Ριζοσπάστης.

— Τα τελευταία χρόνια, συνέπεσε να έχει η Πελοπόννησος περιφερειακή αρχή της ΝΔ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που στην κεντρική πολιτική σκηνή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τροφοδοτούσαν τον κάλπικο διπολισμό. Τι πείρα βγαίνει σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο;

Νίκος Γόντικας – Υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

— Κυβέρνηση και Περιφέρεια Πελοποννήσου έδειξαν απόλυτη σύμπνοια στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο. Στη διοργάνωση του «αναπτυξιακού» συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο τον Φλεβάρη του 2018, διαπιστώθηκε η ταύτιση των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του Τουρισμού πιστά υπηρετούνται από κυβέρνηση και Περιφέρεια με σχεδιασμούς για δρόμους, μαρίνες, αεροδρόμια, μεταφέροντας στην πλάτη των Πελοποννησίων νέα βάρη, αφού οι περισσότερες υποδομές από αυτές σχεδιάζονται να γίνουν με τη μορφή ΣΔΙΤ (π.χ. μαρίνα Ναυπλίου, δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη). Είναι επίσης χαρακτηριστική της σύμπνοιας η συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η ΣΔΙΤ με την κατασκευαστική εταιρεία παραμένει και ενισχύεται – με νέες χρηματοδοτήσεις τώρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – σε απόλυτη συμφωνία με την περιφερειακή αρχή.

Σε μια σειρά δήμους και Περιφέρειες βλέπουμε εύκολες «μετακινήσεις» στελεχών ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ή να στηρίζουν κοινούς υποψήφιους. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην Πελοπόννησο;

— Τις μεταγραφές στελεχών και τα αλισβερίσια ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα σε κεντρικό επίπεδο τα έχουμε ζήσει και τα βλέπουμε και στο επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο σημερινός περιφερειάρχης Τατούλης, στέλεχος της ΝΔ και βουλευτής της από το 1990 έως το 2008, υφυπουργός Πολιτισμού 2004-2006, το 2010 κατέβηκε υποψήφιος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ – ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το 2014 με τη στήριξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι «ανεξάρτητος», με στήριξη από Καμμένο και Παπακώστα.

Ο εκλεκτός της ΝΔ, Νίκας, που στηρίζεται και από τον Καρατζαφέρη, όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με τον σημερινό του «αντίπαλο» Τατούλη και υπηρέτησαν μαζί την ίδια πολιτική, ο ένας ως δήμαρχος Καλαμάτας και ο άλλος ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Το «όραμά» τους για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο και οι κοκορομαχίες τους δεν αφορούν την ουσία, αλλά τη διαχείριση.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δέδες, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το 2010 είχε εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας με τον Τατούλη. Το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στηρίζοντας στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Βουδούρη. Ηταν η …μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε από τον Μάρτη του 2015 να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών.

Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και των τριών συνδυασμών Νίκα, Δέδε, Τατούλη ήταν και μαζί και χώρια τα προηγούμενα χρόνια. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για δοκιμασμένα στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος, τα οποία έχουν πάρει μέρος για πολλά χρόνια στην άσκηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, ενώ τώρα «σκοτώνονται» για το ποιος θα φέρει την ανάπτυξη και την «ευημερία» στο λαό της Πελοποννήσου.

— Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε τι φάση βρισκόμαστε σήμερα, τι έχει μεσολαβήσει και πώς στέκονται οι άλλες δυνάμεις;

— Η περιφερειακή αρχή και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν τους όρους σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τον Ιούλη 2013 επέλεξαν την ΤΕΡΝΑ ως προσωρινό ανάδοχο και το γεγονός γιορτάστηκε με την παρουσία στην Περιφέρεια 7 υπουργών της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ΣΔΙΤ προβλέπει ότι για κάθε τόνο απορριμμάτων στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 80,5 ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ, τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποιότητας και ποσότητας θα ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά τόνο, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέλαβε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά. Χρηματοδότησε τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση διαχείριση με 11.400.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις με την ΤΕΡΝΑ πρόσθεσε στα 174 εκατομμύρια ευρώ της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άλλα 103 εκατομμύρια ευρώ για έργα ενδιάμεσης προσωρινής διαχείρισης από τους δήμους, που θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ. Με θράσος πανηγύρισαν την υπογραφή της ΣΔΙΤ. Τον Οκτώβρη του 2018, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχώρησαν στην επίταξη των εκτάσεων που θα γίνουν τα σκουπιδοεργοστάσια.

Ο Δέδες (ΣΥΡΙΖΑ), που εμφανίζεται ως ο πατέρας της επίταξης, δηλώνει ότι η εφαρμογή της ΣΔΙΤ είναι μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να ολοκληρωθεί, ενώ ο Νίκας (ΝΔ) τη θεωρεί «αναγκαίο κακό».

Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση», που από την αρχή αντιταχτήκαμε στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο και βήμα βήμα αποκαλύψαμε τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και τις μεθοδεύσεις, συνεχίζουμε μαζί με τον λαό να παλεύουμε ενάντια στη ΣΔΙΤ.

— Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε μια Περιφέρεια που το τελευταίο διάστημα είχαμε σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. Πώς τοποθετούνται οι άλλοι συνδυασμοί απέναντι σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα;

— Τα τελευταία χρόνια, το 2007 και το 2012, η Πελοπόννησος επλήγη από δυο μεγάλες πυρκαγιές. Δέκα χρόνια τώρα, με όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, το Λιγνιτόσημο και άλλα προγράμματα για τις υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, όχι όμως για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, γιατί δεν ήταν επιλέξιμα, δεν πληρούσαν τους όρους κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο, που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις της.

Αποτέλεσμα είναι πλέον να γίνονται συχνά – πυκνά πλημμύρες στην Πελοπόννησο, να χάνονται ακόμα και ζωές, να καταστρέφεται το βιος και η περιουσία φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Στο Αργος το 2013 μια γυναίκα πνίγηκε, ενώ στην Καλαμάτα του κ. Νίκα, που προβάλλει ως πρότυπο η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, το 2016 πνίγηκαν τρεις συνάνθρωποί μας, καταστράφηκαν περιουσίες, πλημμύρισαν με λάσπες εκατοντάδες σπίτια στις λαϊκές γειτονιές.

Φέτος που έβρεξε περισσότερο, παντού υπήρξαν βυθίσεις και κατολισθήσεις στον Εθνικό δρόμο Σπάρτης – Καλαμάτας μέσω Ταϋγέτου, Τρίπολης – Πύργου μετά τα Λαγκάδια, Σπάρτης – Τρίπολης στην παράκαμψη των Βουτιάνων. Είναι κατεστραμμένοι και κλειστοί δεκάδες επαρχιακοί δρόμοι (Καστρί – Αγιο Πέτρο, περιοχή Μεγαλόπολης κ.λπ.), το αγροτικό δίκτυο σμπαραλιασμένο. Αναδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Τα αποτελέσματα αυτά της πολιτικής τους να είναι κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα.Τα «οράματά» τους για την Ενέργεια ο λαός τα πληρώνει με ανεργία, ενεργειακή φτώχεια και κινδύνους

— Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στη Μεγαλόπολη, ενώ παράλληλα έχουμε έκρηξη των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο. Πώς τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;

— Στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώνεται το λιγνιτικό κέντρο στη Μεγαλόπολη. Το προσωπικό έχει μειωθεί στο 1/3 και αλωνίζουν οι εργολάβοι.

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ 2.500 MW, κύρια ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, και εξετάζει άλλες τόσες, ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα. Το «όραμα» του Τατούλη είναι για 15.000 MW από ΑΠΕ και να περάσει από την Πελοπόννησο και το μεγάλο καλώδιο που θα συνδέει Ισραήλ – Κύπρο – Κρήτη – Ελλάδα – Ευρώπη.

Πρόκειται για τεράστια παραγωγή, όταν η συνολική ζήτηση της χώρας είναι 6.500 με 7.000 MW στις ώρες αιχμής. Ηδη μονάδες συνολικής ισχύος 640 MW ολοκληρώθηκαν και συνδέθηκαν στο Εθνικό Δίκτυο.

Τα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος βρίσκονται σε κορεσμό. Αναβαθμίζονται και κατασκευάζονται νέες γραμμές υπερυψηλής τάσης 400.000 Volt Μεγαλόπολη – Πάτρα, Μεγαλόπολη – Κόρινθος, Μεγαλόπολη – Μολάοι. Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και νέα γραμμή υψηλής τάσης 150.000 Volt Μολάοι – Νεάπολη.

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι ο σχεδιασμός δεν αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά τα κέρδη που προσδοκούν οι όμιλοι από τις εξαγωγές ρεύματος στο πλαίσιο και της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ.

Η Πελοπόννησος εντάσσεται έτσι στο συνολικό σχεδιασμό της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», που εγκυμονεί κινδύνους για τα λαϊκά στρώματα, αφού μετατρέπει την περιοχή σε μαγνήτη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Τώρα, την περίοδο της κρίσης, 29 αιολικά πάρκα από τα 103 που έχουν αδειοδοτηθεί στην Πελοπόννησο έχουν επιχορηγηθεί με 239 εκατομμύρια ευρώ. Με τόσο ισχυρά κίνητρα είναι βέβαιο ότι ενώ γεμίζουν τα βουνά και τις ραχούλες με ανεμογεννήτριες και τα χωράφια με φωτοβολταϊκά, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, από την άλλη οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και να το στερούνται.

Με τη συρρίκνωση και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων, την εγκατάσταση των σκουπιδοεργοστασίων και χώρων διάθεσης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, προδιαγράφεται ένα ζοφερό μέλλον για τον λαό της περιοχής.

— Τι θα σηματοδοτήσει η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ στις εκλογές;

— Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στον εργατικό – λαϊκό κόσμο, στη νεολαία της Πελοποννήσου και τους καλούμε να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους φοιτητές και σπουδαστές, γιατί ποτέ δεν υποσχεθήκαμε εύκολες λύσεις, ποτέ δεν είπαμε ψέματα, ποτέ δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αποκαλύψαμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για την καπιταλιστική «ανάπτυξη» στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Μεταφορών, του αγροτοδιατροφικού τομέα. Αναδείξαμε τα λαϊκά προβλήματα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Στηρίξαμε τους αγώνες του λαού. Είμαστε η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτά τα κρατικά όργανα.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρχει σε δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, που την επόμενη μέρα των εκλογών όχι μόνο δεν θα αντιτεθούν, αλλά θα υλοποιήσουν τους βασικούς άξονες της ασκούμενης πολιτικής σε βάρος του λαού, θα στηρίξουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η περίπτωση του Τατούλη, που γύρισε όλα τα αστικά κόμματα και το παίζει τώρα «ανεξάρτητος», είναι αποκαλυπτική.

Και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης συγκρούονται δύο γραμμές: Αυτή του ΚΚΕ που εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών και αυτή των αστικών κομμάτων. Είτε οι υποψήφιοι είναι με χρίσμα, είτε «ανεξάρτητοι», είτε «ακομμάτιστοι», τελικά όλοι έχουν θέσεις που υπαγορεύονται από τις επιδιώξεις των αστικών κομμάτων και της αστικής τάξης. Συμφωνούν, έχουν στηρίξει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής ή πρωτοστάτησαν στο πέρασμά της.

Είναι ανάγκη λοιπόν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να κατακτήσουν όσο γίνεται πιο ισχυρές θέσεις, ώστε τα λαϊκά στρώματα από καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται και περνάει όλο και περισσότερο μέσα από τους κρατικούς θεσμούς της Τοπικής Διοίκησης.