ΟΧΙ στο σχολείο επιχείρηση των ταξικών φραγμών & μορφωτικών ανισοτήτων

Το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (16/7) με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» φέρνει ένταση της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης στα σχολεία, με εκτίναξη των ταξικών φραγμών και ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών. Έρχεται -κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων- σε περίοδο με κλειστά σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν η συζήτηση και οι αντιδράσεις. Ωστόσο, ήδη από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του νομοσχεδίου εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν καταδικάσει τα μέτρα και προγραμματίζουν κινητοποίηση όταν έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από διατάξεις που χτυπούν στην καρδιά του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, με κεντρικό άξονα την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Εισάγονται ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου προς εξασφάλιση επιπλέον πόρων, χρηματοδότηση των σχολείων από δωρεές και χορηγίες, για τις οποίες γίνεται ευκολότερη η αποδοχή. Καθιερώνεται το «πολλαπλό βιβλίο», που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης στο όνομα της ανάπτυξης της «κριτικής ανάλυσης και σκέψης», την ίδια στιγμή που παραμερίζεται η ολόπλευρη μόρφωση προς όφελος εφήμερων δεξιοτήτων, θεσπίζονται αλλαγές στην αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών, ενισχύεται ο ρόλος του διευθυντή. Το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν λόγο για «περισσότερη ελευθερία» στα σχολεία, η οποία στην πράξη μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των σχολείων στις υπάρχουσες ανισότητες. Δημιουργείται παράλληλα ένας μηχανισμός «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και στελεχών της Εκπαίδευσης, στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός ασφυκτικού ελέγχου στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να εφαρμοστούν οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές.

Η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε εκδήλωση- συζήτηση για το σύγχρονο σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, κόντρα στις επιδιώξεις κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/7/21 8 μμ

ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ