ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 22/05/2020

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων

    Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς για την Παρασκευή 22/05, τη στιγμή που το ΔΣ όλο αυτό το διάστημα συνεδρίαζε με τηλεδιάσκεψη και υπάρχει κανονισμένη συνεδρίαση για τις 26/05. Αυτή η πρακτική, που προβλέπεται στην ΠΝΠ για κατεπείγοντα ζητήματα, έγινε «λάστιχο» από πολλές Δημοτικές Αρχές, για να περάσουν χωρίς ουσιαστική συζήτηση θέματα τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν με τηλεδιάσκεψη ή συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και μάλιστα είναι ήδη κανονισμένη μια τέτοια συνεδρίαση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περάσουν θέματα δια περιφοράς.

Με την δια περιφοράς διαδικασία, όπως είναι φυσικό, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα όπως:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Είμαστε αντίθετοι στη δια περιφοράς συνεδρίαση για θέματα που δεν είναι κατεπείγοντα και δεν δεχόμαστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση με αυτόν τον τρόπο. Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής να περάσει ένα υποσύνολο θεμάτων με αυτή τη διαδικασία, ελάχιστα πριν συγκληθεί τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, εγείρει ερωτηματικά.

Για το θέμα του νερού

Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης επανέρχεται και το θέμα εμπορίας του νερού, που απασχολεί χρόνια όλους τους Δήμους της Κορινθίας. Ένα θέμα τεράστιας σημασίας για την καθημερινότητα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, στο οποίο πρέπει να τοποθετείται το Δημοτικό Συμβούλιο με ευθύνη απέναντι στο λαό.

 Είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των Δημοτικών Αρχών της Κορινθίας αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, που ενώ τσακώνονται για τα επιμέρους, στην ουσία συμφωνούν και εφαρμόζουν μέχρι κεραίας, τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Δίνουν απλόχερα άδειες πώλησης ενός αγαθού που είναι απαραίτητο για τη ζωή τη στιγμή που οι κάτοικοι της Κορινθίας το στερούνται ως προς την ποιότητα αλλά και πολλές φορές ως προς την ποσότητα, ενώ φορτώνονται το κόστος μέσα από φόρους και χαράτσια. Θέλουν να μας οδηγήσουν να χρυσοπληρώνουμε το νερό που πίνουμε!

Τις πηγές και τον φυσικό πλούτο λυμαίνονται επιχειρηματικά συμφέροντα με τη σύμφωνη απόφαση των υπόλοιπων παρατάξεων που συντάσσονται πλήρως με την πολιτική  που θεωρεί το νερό ως εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Μια πολιτική που δεν πραγματοποιεί τα απαραίτητα έργα υποδομής για να έχουν όλες οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής ποιοτικό νερό χωρίς να το ακριβοπληρώνουν, ενώ ταυτόχρονα παραχωρεί φυσικές πηγές και  το νερό  του τόπου μας σε επιχειρηματίες, για να θησαυρίσουν σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Είμαστε εναντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης. Καλούμε το λαό του Δήμου μας αλλά και όλης της Κορινθίας να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, να μη συμβιβαστεί με το να πουλιέται το νερό και ο λαός να το χρυσοπληρώνει είτε σε τέλη είτε σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει μεταξύ των άλλων, την διαχείριση των υδάτινων πόρων από κεντρικό φορέα, με επιστημονικό σχεδιασμό προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Λουτράκι, 21/05/2020

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χρήστος Ασημακόπουλος