Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΙ.Π.Ε. Κορινθίας

Ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Ε.Κ

Συνάδελφοι-ισσες,

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25/01/2021 στα γραφεία της ΔΙ.Π.Ε. Κορινθίας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δ/ντή Π.Ε. Κορινθίας κ. Ντρίμερη και κατέθεσε δύο κείμενα διαμαρτυρίας.

Νηπιαγωγεία:

Ως Σύλλογος καταγγείλαμε την αυθαίρετη απόφαση του ΥΠΑΙΘ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να αλλάξει το ωράριο αποχώρησης των νηπιαγωγείων αυξάνοντας έτσι και το ωράριο των νηπιαγωγών αλλά και προκαλώντας μεγαλύτερο συνωστισμό στις αποχωρήσεις των συστεγαζόμενων σχολείων. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε ότι ο κάθε Σύλλογος Διδασκόντων, θα κρίνει με βάση τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες και θα διαμορφώσει το ωράριο αποχώρησης των μαθητ(ρι)ών του όπως αποφασίσει και επιβεβαίωσε τη δύναμη των Συλλόγων Διδασκόντων στις αποφάσεις αυτές. Τόνισε επίσης ότι τα θεωρημένα Ωρολόγια Προγράμματα που έχουν καταθέσει οι Νηπιαγωγοί ισχύουν κανονικά, επομένως, οι Σύλλογοι Διδασκόντωνμπορούν να συνεχίσουν να τηρούν το ωράριο αποχώρησης των νηπίων στις 13.00΄, όπως ορίζει το Π.Δ.79. Ως Σύλλογος τονίσαμε επίσης την ανυπαρξία μέτρων όλον αυτό τον καιρό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε αντίθεση με τα καθημερινά νομοθετήματα που καμία σχέση έχουν με τα πραγματικά ζητήματα της εκπαίδευσης. Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, η ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων, η μείωση του αριθμού μαθητών, η πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού  προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, το επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και τραπεζοκόμων, η μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών που είναι το μεγαλύτερο όλων των βαθμίδων κ.ά, είναι ζητήματα για τα οποία Υπουργείο και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αδιαφορούν και νομοθετούν εις βάρος τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας βέβαια τόνισε ότι το Υπουργείο έπρεπε να στείλει γραπτές διευκρινίσεις στα σχολεία κι όχι προφορικές στους Δ/ντές Εκπ/σης και τους Περιφερειακούς Δ/ντές μόνο!

Αναπληρωτές με 3μηνες συμβάσεις:

Σχετικά με το θέμα των αναπληρωτών 3μηνων συμβάσεων, ο Σύλλογος μας κατέθεσε τις θέσεις του έτσι όπως καταγράφονται στην πρόσφατη απόφασή του απαιτώντας να μην υπάρχει καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου εκπαιδευτικού ούτε των 3μηνιτών, και ταυτόχρονα κατάργηση όλου το νομοθετικού πλαισίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας μετατρέπει σε εκπαιδευτικούς – λάστιχο (ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ, τρίμηνα, τοπικές προσλήψεις κ.α.). Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση, αντί να προχωρά σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς ώστε να στελεχώσει τα σχολεία με το αναγκαίο προσωπικό, μετά από 10 χρόνια εργασιακής επισφάλειας, να εντείνει την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση.


Ο Σύλλογός μας ζήτησε να ενημερωθεί για τον αριθμό των απολύσεων στις οποίες προχώρησε ο Δ/ντής Π.Ε. Κορινθίας, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου. Ο κ. Ντρίμερης μας απάντησε ότι προσλήφθηκαν 19 αναπληρωτές με 3μηνη σύμβαση (η οποία καλύπτει τα κενά στα σχολεία που έχουν δημιουργηθεί λόγω της άδειας που έχουν πάρει οι μόνιμοι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, λόγω covid-19). Στους 16 από τους 19, έχει ανανεωθεί για 3 μήνες ακόμα η σύμβασή τους, ενώ έχουν απολυθεί μόνο 3 αναπληρωτές. Σε αυτούς τους 3 δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους, επειδή η άδεια covid-19 δεν ισχύει πια και έχει μετατραπεί σε άδεια λοχείας. Οπότε οι συνάδελφοι αυτοί, θα περιμένουν νέα πρόσληψη κεντρικά, από το Υπουργείο, για την κάλυψη αυτών των κενών έως τη λήξη τους σχολικού έτους.

Ακόμη, θέσαμε ερωτήματα για τον αριθμό των κενών που υπάρχουν ακόμα στα σχολεία, σε Γενική, Ειδική Αγωγή (Παράλληλης Στήριξης) και ΖΕΠ. Η απάντηση που έλαβε ο Σύλλογος είναι ότι υπάρχουν ακόμη κενά, για τα οποία το Υπουργείο σκοπεύει να προσλάβει αναπληρωτές σε νέα φάση. Επίσης, ζητήσαμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον covid-19, μόνιμες καθαρίστριες δηλαδή, σε όλα τα σχολεία.

Συνεχίζουμε δυναμικά, αγωνιστικά!